Items in Basket: 0
Forthgo

Savvopoulos Dionysis

Forthgo

Label: Lyra / Mlk

Genre: 60s / 70s Rock / Pop / Progressive / Kraut

Availability

  • LP 180gr €24.99
    In Stock
Το 1963 ο Διονύσης Σαββόπουλος σαλτάρει σ’ ένα φορτηγό και αποχαιρετά τη γενέθλια πόλη. Δυο χρόνια μετά χτυπά την πόρτα του Πατσιφά στη Λύρα και συστήνεται ως ένας νέος τραγουδοποιός, ο οποίος αναζητά τον εργοδότη, που θα τον εκμεταλλευτεί (!!!) καταλλήλως. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Η συνέχεια λίγο-πολύ γνωστή. Αφού πρώτα κυκλοφόρησε ένα σαρανταπεντάρι, το Νοέμβριο του 1966 κυκλοφορεί ο πρώτος μεγάλος δίσκος του Σαββόπουλου, το «Φορτηγό». Από τα δεκαεφτά τραγούδια, που περιείχε αρχικά, μένουν τα δώδεκα (τα άλλα πέντε τα «έκοψε» η λογοκρισία και κυκλοφόρησαν τελικά στο δίσκο «10 χρόνια κομμάτια»).
Ακόμη και σήμερα, μισό αιώνα μετά, ο δίσκος καταφέρνει να σε παρασύρει στον κόσμο του. Και όλα αυτά χωρίς σύνθετες ενορχηστρώσεις και φαντεζί φωνητικά, παρά μόνο με την τραχιά αίσθηση της φωνής και την ξεχωριστή μουσική γραφή του.
Είναι περισσότερο από βέβαιο πως χωρίς αυτό το δίσκο (αλλά και το σύνολο της δουλειάς του Σαββόπουλου) το σημερινό μουσικό τοπίο θα ήταν τελείως διαφορετικό. Το «Φορτηγό» εισέβαλε βίαια στα μουσικά πράγματα, αλλά και στη ζωή μας, και άλλαξε άρδην το σκηνικό.