Items in Basket: 0
Yuria 2006

Various Artists

Yuria 2006

Label: Vinyl Microstore

Genre: Electronica / Ambient / Experimental

Availability

  • CD €10.99 Nice Price
    In Stock
Ή αλλιώς, πώς μπορεί μια σκυλόμορφη μασκότ να αποτελεί την πιο επιδραστική περσόνα του ελληνικού ηχητικού underground.

Yuria είναι το ετήσιο μουσικό φεστιβάλ που διοργανώνεται εδώ και τρία συναπτά χρόνια από και στο δισκοπωλείο VinylMicrostore, το οποίο εδρεύει στην οδό Διδότου στο κέντρο της Αθήνας. Έχοντας ήδη από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του καθορίσει ένα διευρυμένο πλην εκλεκτικό μούσικό ύφος, το VinylMicrostoreσταμάτησε να θεωρείται απλά και μόνο ένα πωλητήριο δίσκων και παράλληλα μετατράπηκε σε έναν γόνιμο τόπο συνάντησης ακροατών και καλλιτεχνών μιας ανήσυχης και ανεξάρτητης μουσικής έκφρασης. Στο πλαίσιο μάλιστα της επιδίωξης ενός συμμετοχικού τρόπου λειτουργίας (πρόσφατα εκκίνησε την λειτουργία του ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός του VinylMicrostoreτο πλήρωμα του οποίου απαρτίζουν πελάτες, καλλιτέχνες και αξιοσέβαστα πρόσωπα της μουσικής δημοσιογραφίας) η διοργάνωση ενός μουσικού φεστιβάλ προέκυψε ως φυσικό επακόλουθο.

Παίρνοντας το όνομά του από τον Yuri, το αδέσποτο λευκό σκυλάκι που πριν από 5 χρόνια ζήτησε στοργή από το VinylMicrostore, για να ανελιχθεί κατόπιν σε δεσπόζουσα φυσιογωμία του χώρου, το φεστιβάλ Yuriaπαρουσίασε σχήματα, μουσικούς και projectsαπό ολόκληρο το φάσμα του σύγχρονου ήχου και φιλοξένησε πρόγραμμα παράλληλων δράσεων. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του φεστιβάλ κανένα projectδεν εμφανίζεται για δεύτερη φορά. Εξασφαλίζεται έτσι η ανανεωτική πνοή του εκάστοτε προγράμματος, ενώ δίνεται η ευκαιρία στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο αθηναϊκο κοινό κάποια πειραματικά projects τα οποία θεωρούνται ενδεχομένως εξεζητημένα ή ασύμφορα για τους τυπικούς χώρους φιλοξενίας θεαμάτων. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στο δισκοπωλείο VinylMicrostore με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η τρίτη διοργάνωση του φεστιβάλ αποτέλεσε κατά κοινή παραδοχή την πλέον επιτυχημένη καλλιτεχνικά, καθώς συγκέντρωσε ένα ετερόκλητο πλην εξαιρετικά ενδιαφέρον roster από μουσικά σχήματα, τα οποία δρουν υπογείως υπηρετώντας με σεμνότητα, συνέπεια και εργατικότητα τις μουσικές υποκουλτούρες στις οποίες ανήκουν και τις οποίες διαμορφώνουν. Σε ό,τι αφορά στο οικονομικό σκέλος της διοργάνωσης, τα Yuriaδεν προσέβλεψαν ποτέ σε απτά αποτελέσματα. Η ικανοποίηση άλλωστε προέκυψε μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και τη συμμετοχή του κοινού και των καλλιτεχνών. Ιδού λοιπόν τα αποτελέσματα. Η συλλογή Yuria 2006 λοιπόν καλείται να βγάλει τα σπασμένα αποτυπώνοντας μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες ηχητικές στιγμές του φεστιβάλ, έτσι όπως τις επέλεξαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν.

1. Spyweirdos – The Key
Ενας από τους πιο ποιοτικούς δημιουργούς της ηλεκτρονικής σκηνής στην Ελλάδα, ο Spyweirdos περιλούζει με λεπτεπίλεπτα beatsτα ορχηστρικά, νεοκλασικίζοντα μελωδικά του μέρη.

2. Dread Astaire – Bassassination ( Alternate version)
Τριμελές σχήμα από τη Θεσσαλονίκη που σμιλεύει μεθοδικά έναν kraut-garage-indierock ήχο και τον κυκλοφορεί αποκλειστικά σε βινύλιο μέσα από το δικό του label, την FuzzieRecords.

3. Leafcutter John – Yuri’s Song
Η πρώτη μετάκλιση καλλιτέχνη από το εξωτερικό για τα Yuria πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2006. To λονδρέζικο avant-ballad-pop σχήμα των LeafcutterJohnανέβηκε στη σκηνή του Μικρού Μουσικού Θεάτρου στις 4 Νοεμβρίου όπου και προέβη σε μια impromptu εκτέλεση ενός τραγουδιού αφιερωμένου στον Yuri. Τη συναυλία άνοιξε ο επίσης βρετανός δημιουργός της electro-popSimonBookish .

4. Veslemes (feat. Dr Hector) - Have I Kept You Amused? (Lemonpie Dub Remix)
Μέσα από το avant-electro-popproject του, ο σκηνοθέτης Γιάννη Βεσλεμές καταθέτει μια μοναδική, ζοφερή όσο και ρομαντική άποψη για τη σύγχρονη τραγουδοποιία.

5. Barbara’s Straight Son - A Man Might Wonder
Το δίδυμο των Barbara’sStraightSonσυνδυάζει breakcoreρυθμικά μέρη με βίαια μελωδικά ξεσπάσματα και τα παρουσιάζει συνοδευόμενα από μια μεγάλη γκάμα οπτικού υλικού.

6. The Callas - Hug Hug Hug
Οι TheCallas δεν είναι ένα μουσικό σχήμα αλλά ένα πλήρως τεκμηριωμένο art-project. Hακατέργαστη indiepopτους δεν αποτελεί πάρα ένα μονάχα από τα στοιχεία που απαρτίζουν τις ιδιαίτερες οπτικοακουστικές performancesτους

7.The Erasers - X
Αθηναϊκή καλλιτεχνική κολλεκτίβα τα μέλη της οποίας ειδικεύονται στη δημιουργία περιβαλλόντων και την παραγωγή οπτικοακουστικών performances. Όπως γίνεται αντιληπτό (όχι, το φαινομεντικά κενό διάστημα των 13" δεν αποτελεί λάθος), η τέχνη τους δεν μπορεί να αποδοθεί από τον ψηφιακό φορέα του ήχου

8. Eventless Plot - Interlude For The Forgotten
Με έδρα τη Θεσσαλονίκη τα τέσσερα μέλη των EventlessPlotανήκουν στην κάστα της μετά-το-shoegazingγενιάς που η βαθύτατα ρομαντική της ματιά δεν διέπεται μήτε από τον πραγματισμό της popκαι της rockφόρμας μήτε από το φουτουριστικό άγχος της electronica.

9. Betty΄sBath - Spaghetti
Mουσική κρεβατοκάμαρας από τρείς Θεσσαλονικείς 20-somethingsπου ανταλλάζουν ρόλους και όργανα στην αναζήτηση του τέλειου μετα-ποπ ήχου

10. King of Complaints - What Are We Going To Do?
Πρόκειται για το σόλο ηχητικό projectτου Κώστα Γκιασλά από τη Θεσσαλονίκη μέσα από το οποίο εκλύονται τόνοι πειραματικής, οργανικής ηλεκτρονικής μουσικής στην οποία ενσωματώνονται φυσικά όργανα.

11. Vokal Idiot - Fade It
Απαρτιζόμενοι από τα μέλη των Betty’sBath, οι VokalIdiot αποτελούν την πιο πειραματική πτυχή του θεσσαλονικιώτικου τρίο βασίζοντας την πειραματική τους pop στον αυτοσχεδιασμό.

12. Monochrome - Ayureus
Το μακροβιότερο από τα projects που παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ Yuria 2006, οι Monochrome του Αντώνη Βλαστού ελίσσονται με άνεση ανάμεσα σε διάφορες υποκατηγορίες της electronica διαπερνώντας την ψηφιακή dub, την techno και το electro καταλήγωντας σε έναν σύγχρονο όσο και διαχρονικό υβριδικό ήχο.

13.Victory Collapse - Guillotine
Οι Victory Collapse αναπαράγουν με πάθος τον post-punk ήχο των αρχών της δεκαετίας του ’80 και για να οδηγηθούν τελικά σε πάντοτε επίκαιρα και παθιασμένα τραγούδια.

14. Absent Without Leave - Blind
Χρησιμοποιώντας κυρίως την κιθάρα, το o­ne-man project των Absent Without Leave παράγει έναν μελωδικό και επιβλητικό post-rock / ambient ήχο ο οποίος αποτυπώνεται σε πολλές do-it-yourself κυκλοφορίες

15. Superta Brikata - Commandante’s False
Οι drog-a-tek μετονομάστηκαν για μία μόνο βραδιά σε Superta Brikata, ανοίγοντας παράθυρο στο πρωτόκολλο των Yuria που θέλει το κάθε project να εμφανίζεται για μία και ανεπανάληπτη βραδιά. Οι drog-a-tek αποτελούν μια υπερδραστήρια αθηναϊκή καλλιτεχνική κολλεκτίβα και ειδικεύονται στον πειραματικό post-everything ήχο.